30/05 30 mei 1969: Willemstad in brand

In augustus begint mijn stage voor de Master Crisis and Disaster Management op Curaçao. In de voorbereiding op de stage komt één dag vaak naar voren als het gaat om crisisbeheersing. Vrijwel iedereen op Curaçao kent 30 mei 1969 als een historische dag.

Een protestmars over arbeidsvoorwaarden van werknemers bij een onderaannemer van Shell mondde die bewuste 30e mei uit in een volksopstand. Tijdens de mars naar de stad werden arbeiders dronken en sloegen aan het plunderen. Toen de leider van de havenarbeiders in de rug werd geraakt en twee betogers door politiekogels werden gedood, sloeg de vlam in plan. Met twee doden en honderden gewonden tot gevolg. Daarnaast werd een groot deel van de historische binnenstad van Willemstad door vlammen verwoest.

Deze dramatische dag bezit een interessant aspect als het draait om ondersteuning. De Antilliaanse regering vroeg hulp van Nederland. Normaliter mocht Nederland zich niet bemoeien met het bestuur op de Antillen, om te voorkomen dat er iets mis zou gaan. Maar nu het die dag echt fout ging, moest Nederland redding bieden. Nederlandse mariniers herstelden op verzoek van het kabinet van de gouverneur de orde in Willemstad. Niet veel later valt de Antilliaanse regering.

Ik vraag mezelf af hoe dat nu zou zijn geregeld met bijstand aan de Nederlandse Antillen? In welke situaties kunnen Koninkrijksdelen een beroep doen op Nederland? Wat betekent nieuwe status van Curaçao straks voor de bestaande afspraken van bijstandverlening? Welke afspraken gelden onderling tussen de Nederlandse Antillen voor bijstandverlening?

Op dit moment is een door het LOCC ingestelde expertgroep bezig met deze vragen in het kader van het project Handboek Bijstand. Bijstand aan Koninkrijksdelen vormt een onderdeel van dit project. Met de huidige permanente aanwezigheid van Defensie op de eilanden, lijkt de bijstand vanuit Nederland altijd gewaarborgd. Maar definitieve antwoorden op "mijn" vragen krijg ik naar verwachting eind 2008 als het Handboek Bijstand met 2008 gereed komt.

30 mei 2008
NGB/Roy Johannink

 
Verder lezen?
Op vrijdag 30 mei 2008 vertoont SIAA de documentaire "30 mei 1969: gritu di un pueblo". Maker van deze documentaire en Tweede Kamerlid dhr. John Leerdam (PvdA) leidt achteraf de discussie over de documentaire. Meer informatie op http://www.siaa.nl

Klik door voor diverse foto's over de 30e mei 1969.
 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

naar vorige weblog 

 

 

U bent hier

<div></div>