21/05 Stadionramp van Moskou

Vanavond spelen Chelsea en Manchester United in Moskou de finale van de Champions League, het Olympisch Stadion Loezjniki. Het voetbalfeest vindt plaats in het stadion waar zich op 20 oktober 1982 een stadionramp voltrok tijdens de Europa Cup-wedstrijd Spartak Moskou - Haarlem. Met het het Heizeldrama van 1985 in België, het Hillsborough-drama in 1989 in Engeland en het Bradfort City Fire Disaster van 1985 in Engeland (weblog 25-09-'07) is het één van allergrootste Europese voetbalrampen.

Op het eind van de wedstrijd viel een onbekend aantal doden in het gedrang bij de uitgang. Volgens getuigen en betrokkenen moet het aantal veel hoger zijn dan het officiële dodental van 66. Het is een vreemde gewaarwording dat het hoogtepunt van het voetbalseizoen 2007-2008 in dit stadion zich gaat afspelen. Het is nog steeds niet bekend wat er precies is gebeurd in 1982, en vooral ook niet wie er verantwoordelijk is.

Waar Nederland zich inmiddels gezegend weet met een onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid, is in Rusland nog steeds veel onduidelijk over de precieze oorzaak van de ramp. Nog steeds worden de gebeurtenissen in het oude Lenin-stadion omgeven door een waas van geheimzinnigheid. Er zijn meer vragen dan antwoorden. Volgens de chef van de sportredactie van de Volkskrant werd de ramp destijds nagenoeg verzwegen in Moskou. Nabestaanden van slachtoffers hebben nooit hun stem kunnen laten horen. "Officieel heeft de ramp nooit plaatsgevonden. Pas jaren later werd de deksel van de doofpot gelicht. Er waren wel geruchten; over een massabegrafenis, over een geheimhoudingsplicht van de aanwezige politie-agenten, over 340 mensen die de dood vonden op de avond van 20 oktober 1982."

21 mei 2008
NGB/Roy Johannink

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?
Klik door voor de uitzending van Andere Tijden over deze voetbalramp

 

naar vorige weblog 

 

 

U bent hier

<div></div>