06/05 6 mei. Zes jaar later

Terugdenkend aan 6 mei 2002 gaan de gedachten bijna automatisch ook terug naar de persverklaring van premier Kok en minister De Vries (BZK), die zij na enkele uren vergaderen gaven als reactie op de moord op Fortuyn.

Premier Kok koos pijnlijk de misplaatste woorden door te zeggen "(..) Maar dat alles schiet (sic!) natuurlijk door je kop op een moment, zoals nu, dat dat nieuws tot je komt."

In Trouw blikte oud-minister Klaas de Vries in 2006 terug op dezelfde avond, waarin hij de pers te woord stond om toe te lichten hoe de beveiliging van Fortuyn was georganiseerd:

Het was de eerste dag dat ik op verkiezingscampagne ging”, herinnert De Vries zich. „Ik was eerst in Enschede, waar ik nog heb gepraat met slachtoffers van de vuurwerkramp, en daarna in de Achterhoek. 's Avonds zou ik een toespraak houden in Doetinchem. Toen ik het bericht kreeg dat Fortuyn was neergeschoten, ben ik onder politiebegeleiding met een werkelijk ongelofelijke snelheid naar Den Haag teruggereden, onderweg voortdurend telefonerend met premier Wim Kok en het ministerie.

In Den Haag kwam het kabinet bijeen. Daar vertelde ik mijn collega's wat de politie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst vóór de moord op Fortuyn hadden gedaan met berichten over bedreigingen aan diens adres.

„Later op de avond zou er een persconferentie zijn. Ik wilde het laten bij de aankondiging van een grondig, onafhankelijk onderzoek. De volgende morgen zou het ministerie dan een communiqué uitgeven, waarin op een rijtje werd gezet wat de overheid voorafgaande aan de moord had gedaan. Maar collega's drongen erop aan dat ik dat op die persconferentie al zou vertellen, om speculaties te voorkomen.”

Televisiekijkend Nederland zag die nacht een De Vries die in niets leek op de zelfverzekerde, kalme bestuurder, die in VVD-kringen zelfs werd beschouwd als een betere kandidaat voor het premierschap dan de door Wim Kok naar voren geschoven PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. Lijkbleek, onzeker pratend, las de minister van een briefje dat hij maar nauwelijks stil kon houden op, wat de overheid vóór de moord op Fortuyn had gedaan.

„Het was een verhaal met nogal wat details, dat ik nauwelijks kon lezen”, blikt De Vries terug, „en ik voelde me nog steeds helemaal niet lekker door die waanzinnige autorit. Ik kon daar helemaal niet tegen. Dus ik stond er wat witjes bij.

„Nu was het toch al een bewogen tijd. Mijn vader was niet lang daarvoor overleden. Het tweede kabinet-Kok had voortijdig zijn ontslag ingediend naar aanleiding van het rapport over de massamoord in Srebrenica. De peilingen waren voor de PvdA omineus. En ik was natuurlijk ook vreselijk ontdaan door de moord op Fortuyn.

„De persconferentie zag ik later terug op televisie. Het zag er inderdaad niet uit. Het zij zo. Maar de informatie die ik gaf, bleef ook na het onderzoek overeind.”

Het Landelijk Beraad Crisisbeheersing (LBCB) stelde in haar laatste rapport 'Bestuurlijk leiderschap in crisissituaties' dat crisiscommunicatie meer zou moeten zijn dan het voorbereiden op de lastige vragen tijdens persmomenten. Laat de performance van Kok en De Vries desondanks een wijze les zijn om ook de persmomenten zelf niet te onderschatten.

6 mei 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?
Lees hier de gehele verklaring van premier Kok na de moord op Fortuyn

Klik door voor het volledige interview met oud-minister De Vries waarin hij terugblikt op de avond van de moord

 

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>