01/05 De zesde mei en andere complottheorieën

06/05 is de laatste voltooide film van Theo van Gogh, voordat hij om het leven werd gebracht. De film, gebaseerd op het script van 'De Zesde Mei' van Thomas Ross, is een uitwerking van de complottheorie dat de inlichtingendiensten weet zouden hebben gehad van de moordplannen op Pim Fortuyn, maar de moord bewust zouden hebben laten gebeuren.

Als een gebeurtenis moeilijk is te verklaren, dan neigen mensen tot veronderstellingen te komen waarmee het onverklaarbare kan worden “verklaard”. De moord op Fortuyn zou bijvoorbeeld niet een eenmansdaad zijn, maar Volkert van der G. zou in opdracht van of met wetenschap van de inlichtingendiensten hebben gehandeld.

Tijdens de Bijlmerramp waren het de mannen in de witte pakken. De meest uiteenlopende complottheorieen over 9-11 doen de ronde. De eerste jaren na de Vuurwerkramp kwamen ieder jaar rond 13 mei - de dag van de Vuurwerkramp - de oude theorieën weer naar boven. Vooral omdat de exacte oorzaak van de explosie tot op de dag van vandaag nog steeds onbekend is.  Een goede voedingsbodem voor complotten en heimelijke gedachten. Het bracht burgemeester Mans soms zelfs aan het twijfelen, want zat er misschien toch een kern van waarheid in zo’n verhaal?

Maastrichtse Burgemeester Leers vertelt hoe hij omging met complottheorieën als hij spreekt over het bezoek van president Bush aan Margraten:
‘Zo bestond in Limburg het beeld dat de Amerikanen hier bepaalden hoe de organisatie rond het bezoek van president Bush werd vormgegeven. Je kunt dat naast je neerleggen of ertegen in het verweer komen. Als je beslissingen neemt om te laten zien dat je het daadwerkelijk voor het zeggen hebt, schiet je je doel voorbij. Voorkom dat je aan overacting gaat doen.’

Het bestaan van complottheorieën in crisistijd is niet vreemd. Onder dergelijke omstandigheden gedijen complottheorieën nu eenmaal beter dan anders. Als er weinig informatie vrij voorhanden is dan vormen geruchten zich tot een complot. Het zou voor de afdeling voorlichting een prachtige oefening zijn: hoe voorkomen we dat de geruchten verworden tot een complottheorie?

1 mei 2008
NGB/Roy Johannink

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?
Klik door voor de complottheorieen over 9-11

 

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>