22/04 USAR ook in Nederland actief

Een van mijn studiegenoten van de tiende leergang van de MCDM zit bij USAR.NL. Veel mensen weten dat dit team is in te zetten in het buitenland na aard- en zeebevingen en na orkanen. Maar gemeenten kunnen ook in Nederland bijstand van USAR.NL inroepen. Bij de in dienst stelling van USAR heeft de minister van Binnenlandse Zaken een circulaire rondgestuurd, met het aanbod van de USAR als inzetbare eenheid. Als de brandweercommandant het nodig acht kan hij USAR laten alarmeren, en wel als voldaan is aan twee voorwaarden: 

  • er is sprake van een ernstige of omvangrijke calamiteit die met de gemeentelijk en regionaal aanwezige middelen niet afdoende bestreden kan worden, en 
  • het zoeken en redden van mens en dier aan de orde is.

USAR Inzet in BeekAan deze voorwaarden wordt vaak voldaan als er sprake is van instortingen van gebouwen of ongevallen in tunnels. In Nederland is USAR tot dusverre een keer ingezet, namelijk op 7 september 2007 in Beek (Lb). Hun inzet was gevraagd na de instorting van een aantal stellages in een bedrijfsloods in Beek. Een werknemer op een heftruck was vermist. Voor Brandweer Beek bleek de ontstane ravage wegens instortingsgevaar te gevaarlijk. Gezien de zeer onveilige situatie startte de brandweer geen zoekactie in de loods. Het USAR team beschikte over de juiste apparatuur met een professionele werkwijze. Na een aantal voorzorgsmaatregelen van de USAR maakte ze samen met de lokale brandweer een inzetplan met speurhonden en een searchcam. Met zwaar materiaal - maar ook handmatig graven - kwam het team bij de heftruck en later het slachtoffer.

Voor veel betrokkenen bij de zoekactie was de inzet van USAR een tot dan toe onbekend fenomeen in de binnenlandse rampbestrijding. Zijn er meer organisaties waar we in ons land nog onvoldoende van gebruik maken? Ja zeker, denk eens aan de volgende: 

  • ANWB: communiceren via de alarmpalen die het te allen tijde doen, ook als de stroom is uitgevallen. 
  • Scouting: niet alleen inzetbaar om bewonersbrieven rond te brengen, maar de welpen en akela’s kunnen ook de minder zelfredzame burgers ondersteunen.
  • Defensie, die als partij ook vaak over het hoofd wordt gezien (zie weblog Civiel-militaire samenwerking)

Het NGB wil een korte inventarisatie houden van deze ‘vergeten’ organisaties. Alle suggesties van \organisaties met ‘verborgen’ of ‘vergeten’ crisiskwaliteiten zijn welkom op r.johannink@burgemeesters.nl.


22 april 2008
NGB/Roy Johannink

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

Verder lezen?
Klik door voor de USAR-website op het overzicht van crisisgerelateerde links.

 

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>