26/03 Leren van rellen in Ondiep

Na eerder een themabijeenkomst over ’Crisisbeheersing op het spoor’ te hebben bijgewoond was het NGB woensdag 26 maart bij een nieuwe bijeenkomst van het Twents Alumni Veiligheidsnetwerk. Het thema was deze keer ‘Rellen in Ondiep’.

In maart 2007 ontstonden rellen in de wijk Ondiep, nadat een bewoner van de wijk was omgekomen door een politiekogel. Centraal tijdens deze bijeenkomst stond het persoonlijke verhaal van Peter Gieling, districtschef Utrecht Noord en voetbalcoördinator Bertus Laven. Niet alleen stonden ze stil bij de omgekomen buurtbewoner, maar tevens gingen ze in op de daaropvolgende incidenten in de wijk. Hoe verliepen de rellen zich na het incident? En wat hebben ze geleerd?

Door de toevallige omstandigheid dat Hoofdofficier Van Nimwegen de rellen in Den Bosch zelf had meegemaakt. Een aantal van de lessen is behandeld door Gieling:

  • Relschoppers komen vaak van buiten en zijn snel georganiseerd. Sneller dan de meeste hulpverleningsdiensten dat kunnen.
  • Rellen kunnen langer duren, zorg daarom voor een goede strafrechtelijke reactie.
  • Sluit de wijk hermetisch af van de buitenwereld. En maak de wijk snel schoon in het kader van Schoon, Heel en Veilig, zodat ook de buitenwereld niet ziet dat er rellen zijn (geweest).

Stel dat de Utrechtse Hoofdofficier destijds niet te maken had gehad met de rellen in de Graafsewijk, wie had dan de Bossche lessen overgebracht? Zijn de Utrechtse lessen van Ondiep, de ervaringen van de Graafsewijk Rellen (2000 en april 2005) en de Moskeebrand in Helden bijvoorbeeld genoegzaam bekend? Wat te denken van de ervaringen in Pijnacker (Oranjefeesten 2006) of in Venray (april 2005)? In de aanloop naar de premiere van 'Fitna' is het niet onverstandig de lessen nog eens goed tegen het licht te houden.

27 maart 2008
NGB/Roy Johannink & Wouter Jong

Verder lezen?
Hieronder staan incidentevaluaties opgenomen naar aanleiding van openbare orde problemen in Pijnacker en Helden, alsmede interviews over het thema Openbare Orde.

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

 

 

U bent hier

<div></div>