19/03 Faro-ramp: brand of windshear?

In het kader van een samenwerking met Stichting Impact sprak ik gisteren met Cor ten Hove, een van de overlevenden van de Faro-ramp. Hij heeft een boek geschreven over zijn ervaringen, onder de alleszeggende titel: Faro de ramp na de ramp Van slachtoffer naar probleem.

De vliegramp in Faro vond enkele maanden na de Bijlmerramp plaats. Hoewel bij de vliegramp in Faro meer dodelijke slachtoffers te betreuren waren, kreeg de ramp hierdoor relatief weinig aandacht in de media. Overlevenden en nabestaanden voelden zich hierdoor in de steek gelaten. Zij verenigden zich in de Anthony Ruys Stichting, vernoemd naar de naam van het toestel.

Faro rampIn het gesprek kwam de thematiek aan bod die eerder is besproken in de weblog Onafhankelijk onderzoek voor verwerking. Ten Hove gaf aan dat een rapportage over het incident belangrijk is om de ramp een plaats te geven.

Bij Ten Hove speelt echter iets anders mee. Hij en vele medelotgenoten hebben nog altijd het idee dat de ware aard van het incident nooit naar boven is gekomen. Ten Hove verwijst naar het Portugese onderzoeksrapport, waarin wordt aangegeven dat de brandweer al voor het neerstorten was gealarmeerd omdat er een explosie bij het toestel was waargenomen. In Nederland is, ondanks het onderzoeksrapport, de daags na de crash geopperde ‘onverwachte windvlaag’ nog steeds de belangrijkste oorzaak van de crash van de “Anthony Ruys”. Het is ook de lezing die door Martinair wordt onderschreven.

In de beleving van Ten Hove wordt de Portugese lezing categorisch ontkent. Het onafhankelijke onderzoek werkt daardoor als een boomerang. Het geeft geen antwoord op prangende vragen, maar leidt enkel tot meer verwarring bij slachtoffers en nabestaanden. Hetgeen het herstel tot op de dag van vandaag belemmert.

19 maart 2008
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Klik door voor het relaas van een medepassagier over de rampvlucht.

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

 

 

U bent hier

<div></div>