16/03 Psychosociale effecten van dreiging en beveiliging

Afgelopen donderdag was het NGB te gast bij de Invitational Conference on psychosocial effects of threat and protection. Deze conferentie was georganiseerd door de Eenheid Bewaken & Beveiligen (EBB), het onderdeel van de NCTb die zich bezighoudt met de beveiliging van personen en objecten.

De dag stond in het teken van de impact van beveiliging op de te beveiligen persoon en zijn naaste omgeving. Het is niet alleen kommer en kwel. Uiteraard is er altijd de angst voor een (nieuwe) aanslag. Maar je kunt volgens experts ook andere zaken tegenkomen. Zo blijken zich volgens een echtgenote van een ambassadeur met regelmaat Hollywood-achtige situaties voor te doen, waarbij een vonk overslaat tussen de te beveiligen en de beveiligde persoon. Niet gek, wanneer je dag in dag uit door vier gespierde, jonge mannen wordt beveiligd die bovendien nog uiterst charmant te werk gaan door de deur voor je open te houden en je jas naar de garderobe te brengen.

Het is dan ook niet vreemd dat menig beveiligde persoon de nodige afkickverschijnselen heeft, wanneer hij of zij na de beveiliging voor het eerst weer zelf achter het stuur moet plaatsnemen. Toch moet de situatie daarmee niet worden gebagetaliseerd. Want vooral de nadelen blijken in de praktijk te overheersen. In het Burgemeestersblad nr 46 kwam Jack Asselbergs aan het woord, die afgelopen zomer ernstig werd bedreigd door een inwoner uit zijn gemeente. ‘‘Op de late avond van 6 augustus ben ik bij mijn woning ernstig bedreigd. Totaal verrast kon ik nog net op tijd de voordeur bereiken waarna ik minutenlang werd bestookt met zwaar verbaal geweld, gepaard gaande met herhaalde doodsbedreigingen. Het incident was de opmaat naar een verdere escalatie, die er uiteindelijk toe leidde dat ik persoonsbeveiliging heb gekregen en enige tijd op een beveiligd schuiladres ben ondergebracht.’

Het is vooral vanwege die impact, dat het Genootschap de bedreigde collega's aanbiedt om met een collega te praten die het eerder heeft meegemaakt. Een gedachtenwisseling die niet alleen door de burgemeesters, maar ook door partners van de burgemeesters bijzonder op prijs wordt gesteld.

16 maart 2008
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

 

 

U bent hier

<div></div>