08/01 De film van Wilders

Volgens diverse media treft de overheid volop voorbereidingen voor de mogelijk heftige reacties op de door PVV-leider Geert Wilders aangekondigde film over de Koran. De beveiliging van Wilders, die al zwaar was, wordt verder opgevoerd. Ook korpschef Bernard Welten liet in het journaal weten zijn voorbereidingen reeds te treffen, om te voorkomen dat grote groepen in de samenleving zich door de film geprovoceerd zullen voelen. "We spreken met imams en andere leiders over de mogelijkheden om commotie op straat te matigen", aldus Welten in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hopelijk weten de media zich in deze precaire situatie te beheersen. Want hoe je het ook wendt of keert, een journalist is niet enkel een verslaggever van het nieuws, maar geeft zelf ook een draai en impuls aan het nieuws. Ik herinner me de genante situatie waarin Gerard Arninkhof voor paleis Soestdijk verslag deed van het overlijden van prinses Juliana. Het had iets van een self fulfilling prophecy. In de eerste extra nieuwsuitzending werd hem in een verlaten Soestdijk de vraag gesteld of er ook mensen waren die bloemen kwamen leggen. In de volgende nieuwsuitzending zag je als kijker drommen met mensen naar Soestdijk komen, die daar inderdaad bloemen kwamen leggen bij het hek van het paleis.

Bij Wilders' film ligt het gevaar van eenzelfde self fulfilling prophecy op de loer. Daarbij verandert de setting echter van een genante naar een potentieel explosieve situatie. Een eenvoudige vraag aan Gerri Eickhof "of er al rellen op de Dam zijn", is dan al genoeg om de vlam in de pan te doen slaan. Dàt die vraag er komt is niet denkbeeldig. In de jaren 90 ontstonden na een voetbalinterland tussen Nederland en Duitsland ook de nodige rellen in de Nieuwstraat in Kerkrade, vlak aan de Duitse grens. De oorzaak: een vraag aan Mart Smeets of er al rellen in Kerkrade waren.

Nu de overheid op tal van vlakken haar maatregelen heeft getroffen, lijkt het slagen van de "crisisbeheersingsoperatie" rond de première van de film van Wilders zeker ook een kwestie van "beheersing" te worden. Van de media, wel te verstaan.

8 januari 2008
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>