27/12 Kerstavond in Arnemuiden

Op kerstavond kwamen vier Chinese zusjes om het leven bij een brand in Arnemuiden. “Precies twee jaar eerder, op kerstavond 2005, beroofde een 31-jarige inwoner zijn twee dochters en daarna zichzelf van het leven. Het is weer een droevige kerst voor ons”, aldus de burgemeester in het Algemeen Dagblad.

Een droeve kerst was het ook twintig geleden, toen op vrijdag 25 december 1987 brand uitbrak in het celgebouw van het hoofdbureau van de Haagse politie. Twee arrestanten en twee brandweermensen kwamen om het leven, nadat ze in de dikke rook verdwaalden. De zware zeebeving in de Indische Oceaan zorgde op Tweede Kerstdag 2004 voor een tsunami waarbij in Zuidoost-Azie ruim 250.000 doden vielen. Een jaar eerder werd Iran op Tweede Kerstdag getroffen door een aardbeving met 43.000 doden.

In de door de NVBR uitgebrachte bundel ‘Brandweer in Beweging’ komt een aantal hulpverleners aan het woord, dat in de dagen rond Sinterklaas betrokken was bij een brand in een woning boven een café in Boxtel. De vader weet het tweejarige dochtertje te redden. Nadat hij terugkeert in het brandende pand om de rest van zijn gezin uit de vlammenzee te bevrijden, komt hij niet meer terug. Vader, moeder en twee kinderen komen om.

Het is juist het sterke contrast tussen de stemming van de feestdagen enerzijds en de tragedie die zich bij de brand voltrok, dat de situatie extra wrang lijkt te maken. ‘Het was een hele vreemde, tegenstrijdige situatie. Mensen waren druk bezig met het doen van de Sinterklaasinkopen en stonden met tassen vol cadeautjes naar het brandende pand te kijken’, aldus bevelvoerder Bob Leermakers.

Politieagent Jack van Rijs begeleidde de familie later ook bij het bezoek aan het pand. ‘Het is een ontzettend moedige beslissing van de familie geweest om naar het uitgebrande café te gaan. Ik zie mij nog dat trapje oplopen. Je bent weliswaar een professionele hulpverlener, maar als je ziet wat daar is gebeurd dan houdt niemand het droog. Het is al met al in luttele seconden gebeurd. De schoentjes voor Sinterklaas stonden nog voor de kachel. Het was een verschrikkelijk leed om mee geconfronteerd te worden.´

Het Sinterklaasfeest heeft voor de betrokken hulpverleners in Boxtel een wrange bijsmaak gekregen. Net zoals Nieuwjaar in Volendam en kerstavond in Arnemuiden nog jarenlang getekend zullen zijn door de tragische gebeurtenissen die daar juist op deze markante data zijn voorgevallen.

27 december 2007
NGB/Roy Johannink en Wouter Jong

 
Verder lezen?
Klik hier voor de NVBR-bundel 'Brandweer in Beweging' (het interview met de hulpverleners in Boxtel staat op pagina 48 e.v.)

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>