Eindhovenaren kiezen tussen PvdA'ers Van Gijzel en Verbeek

Referendum Eindhoven

De strijd om het burgemeesterschap van Eindhoven gaat tussen twee PvdA'ers: Rob van Gijzel en Leen Verbeek. Dat werd dinsdagavond bekend tijdens de openbare raadsvergadering over de aanbeveling van de vertrouwenscommissie.

Volgens Gaby van den Biggelaar, voorzitter van de Eindhovense vertrouwenscommissie, kan de keuze van de commissie voor enige beroering zorgen omdat het gaat om kandidaten van dezelfde politieke partij.

Van Gijzel (1954) is 'zeer blij en verheugd' dat hij de kans krijgt om voor de burgemeestersfunctie te gaan. Hij zegt een paar leuke weken voor de boeg te hebben en hij wil vanaf 7 januari campagne voeren om het publiek te overtuigen dat hij dé kandidaat is. Het is de derde keer dat hij naar een functie binnen de gemeente Eindhoven hengelt. Twee keer eerder viste hij achter het net toen hij voor een wethouders- en burgemeestersfunctie wilde gaan. Hij is ex-Tweede Kamerlid, bekend van de parlementaire enquêtecommissies Bijlmerramp en bouwfraude en heeft nu zijn eigen bedrijfs- en adviesbureau.

Leen Verbeek, die dinsdagavond werd benoemd als burgemeesterskandidaat in Eindhoven, is ,,zeer vereerd'' met de kandidatuur. Dat zei hij dinsdagavond nadat hij had gehoord dat hij voor de functie in de race is. Verbeek (1955) heeft, zo zei hij terwijl hij onderweg was naar Eindhoven, een relatie met de stad. ,,Ik ben er opgegroeid, mijn tienerjaren bracht ik er door. Het is een geweldige kans om terug te keren.'' Verbeek, nu burgemeester van Purmerend, denkt zijn bestuurlijke kennis, met name op het gebied van openbaar vervoer en mobiliteit in Eindhoven goed te kunnen inzetten. Als burgemeester van Purmerend kreeg hij landelijke bekendheid rond de ruiming van de Wherebom, een bom uit de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 7 januari gaan ze zich in een zelf op te zetten campagne presenteren. Op 23 januari wordt in Eindhoven, voor het laatst in ons land, een referendum gehouden dat de opvolger van de onlangs vertrokken Alexander Sakkers moet opleveren.

Bron: Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant

Verder lezen?
Klik door voor de Toelichting door mevrouw G. van den Biggelaar op de aanbeveling van de vertrouwenscommissie

Bekijk hier de uitzending met Rob van Gijzel en Leen Verbeek in Pauw en Witteman op 19 december 2007

U bent hier

<div></div>