13/12 Een mooie fik

Vanmorgen organiseerde het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters een bijeenkomst in het gemeentehuis van Bunschoten naar aanleiding van het onderzoeksrapport Hoezo Rustig?! Het rapport staat stil bij de nieuwjaarsrellen die in sommige steden en dorpen elk jaar de kop op steken.

De titel is is afgeleid van een serie uitspraken die bij de laatste jaarwisseling werden gedaan. Een aantal quotes van begin van dit jaar: 

Copyright: MafoOndanks een behoorlijk aantal incidenten spraken instanties van een "relatief rustige nacht"
NRC Handelsblad, 2 januari 2007

"Politiemensen zijn beschoten met vuurpijlen en bekogeld met stenen en flessen bier. In Nijmegen kon de brandweer pas gaan blussen nadat de politie de straat had afgegrendeld."
Henk van Zwam, korpschef van de politieregio Gelderland in Trouw op 4 januari 2007

"Als wij [..] als overheid zeggen dat het relatief rustig was, zeggen we eigenlijk dat het meeviel. Dat is een verkeerd signaal. Het gaat juist helemaal niet goed. Wat we vijf jara geleden erg vonden, vinden we nu blijkbaar normaal. Die normvervaging, dat is het probleem".
Burgemeester Knip (Almelo) in NRC Handelsblad, 4 januari 2007

In de bijeenkomst werden de achtergronden van de rellen bediscussieerd. Enerzijds is sprake van gesloten dorpsgemeenschappen, die hechten aan tradities waar burgemeesters de ruimte voor willen geven. Anderzijds is het ook aan diezelfde burgemeester om de tolerantiegrenzen mede te bepalen. Gelukkig bleef de discussie niet hangen in droef gemompel over vernielingen en karikaturen van de bible belt. Wel werd gediscussieerd over de kenmerken van gesloten gemeenschappen en manieren waarop de situatie in een feestelijk gebeuren kan worden omgezet. Of, zoals een van de aanwezige burgemeesters het formuleerde, "uiteindelijk komen we allemaal toch voor die mooie fik?"

Verder lezen?

  • Download het onderzoek Hoezo Rustig?! (pdf-formaat, 695 Kb) inclusief het casusonderzoek in Schiedam, Zaltbommel, Voorschoten, Veen, Eemdijk, Leiden en Den Haag
  • Klik verder voor een interview met Frans Buijserd, burgemeester van Wijk en Aalburg over de oudejaarstraditie van het stoken in het dorp Veen. Het interview is eerder verschenen in de bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' (2007)

13 december 2007
NGB/Wouter Jong

 
Reageren?

Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

naar vorige weblog 

U bent hier

<div></div>