Checklist rampenbestrijding voor gezondheidszorg

Er is een nieuwe vragenlijst waarmee onder meer ziekenhuizen, traumacentra en ambulancediensten kunnen nagaan of ze goed zijn voorbereid op rampen. Over anderhalf jaar zal de inspectie voor de gezondheidszorg de naleving hiervan controleren.

Dat maakte het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) deze week bekend. 'De 'witte' kolom is de gezondheidszorg, de 'rode' de brandweer en de 'blauwe' de politie. Voor al deze kolommen ontwikkelen we een instrument,' vertelt Joris IJzermans, programmaleider bij Nivel, die de lijst met ongeveer honderd vragen opstelde.

'Veel burgemeesters weten niet wat een goede voorbereiding op een ramp inhoudt. Ze denken dat het zo'n vaart niet zal lopen, waardoor ze niet weten hoe het geregeld is,' aldus IJzermans. 'Het ministerie van Volksgezondheid wil dat we de paraatheid van de witte kolom in kaart brengen en daarom is dit instrument gemaakt.'

Binnenkort wordt de vragenlijst getest in twee van de tien Nederlandse traumaregio's. In een traumaregio zitten gemiddeld twaalf ziekenhuizen, drie ambulancediensten en drie snel inzetbare groepen ter medische assistentie (SIGMA's).

Al deze organisaties moeten zichzelf onder de loep nemen en kijken naar hun opleidingen, oefeningen, procedures, middelen, communicatie en samenwerking. 'Bij alle oefeningen gaat het vooral mis bij de communicatie. Hierdoor verschijnen er bijvoorbeeld te veel of te weinig ambulances als gewonden moeten worden afgevoerd', stelt IJzermans.

De checklist gaat ook over de voorbereiding op griep-epidemiën. 'Het is belangrijk dat gemeenten zich realiseren dat zij in zo’n situatie moeten beslissen wie een virusremmer krijgt en wie niet. Niet iedereen zal netjes wachten op zijn beurt, waardoor gemeenten wellicht de 'blauwe' kolom of zelfs het leger moeten ingeschakelen.'

Bron - Binnenlandsbestuur

U bent hier

<div></div>