01/10 Wordt de burgemeester netcentrisch?

Gistermiddag mocht het NGB in Soesterberg een presentatie over netcentrisch werken geven. In de NGB bijdrage stond centraal hoe een burgemeester bij crises met informatie omgaat om zijn besluitvorming handen en voeten te geven.

Netcentrisch werken is in lekentaal een manier van werken, waarbij iedereen informatie in een bak beschikbaar stelt voor alle partijen in de crisisbeheersing. Informatie loopt niet meer langs hierarchische lijnen van COPI naar RBT, maar is direct voor iedereen beschikbaar.

Een aantal voordelen aan het netcentrisch werken zie ik zeker. Denk aan de mogelijkheid om de illustere vergaderklok voorgoed ten grave te dragen. Maar ook de mogelijkheid om meer snelheid in het besluitvormingsproces te krijgen en zodoende gelijke tred te houden met de informatiestromen die zich buiten het gemeentehuis aan het ontwikkelen zijn.

Nadelen zie ik echter ook. Want het systeem is op voorhand erg feiten-gedreven, terwijl crisis management en het kanaliseren van collectieve stress juist moet gebeuren op basis van vage geruchten, aannames, percepties en interpretaties. Met alleen de rationele feiten uit het systeem ontstaat een verkeerd cq vertekend beeld.

Het grootste bezwaar zit naar mijn idee echter in de verantwoordingsfase achteraf. Want indien alle informatie realtime voor iedereen beschikbaar wordt gesteld, is het voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid een kleine stap om alle (!) informatie die in het systeem zit als bekend te veronderstellen. Voor de spreekwoordelijke Pieter van Vollenhoven is het dan een kleinigheid om de bak met informatie leeg te schudden. Vanuit mijn optiek geldt dan de eis van redelijkheid: hoe redelijk is het om een burgemeester verantwoordelijk te houden voor een grote brei aan informatie, die je op het moment van de crisis onmogelijk in zijn totaliteit kunt overzien. Soms kan het immers beter zijn zaken juist niet te weten...  

1 oktober 2008
NGB/Wouter Jong

Reageren?
Reacties op deze weblog zijn welkom. Klik hier om te reageren.

 

naar vorige weblog 

 

U bent hier

<div></div>