Jan Mans (Vuurwerkramp Enschede 13-05-2000)

Samenvatting
Jan Mans is als oud-burgemeester van Enschede het boegbeeld van de vuurwerkramp. In dit interview geeft Mans een beschouwing over het onderbelichte deel van de ramp, de nafase. Mans bespreekt de relatie met de getroffen bevolking in de dagen, weken en maanden nadat de media weer uit Enschede waren vertrokken. De wederopbouw, de herdenkingen en de politieke afwikkeling komen hierbij aan bod.

Jan Mans: 'Mijn stelling is altijd geweest dat het niet alleen om de persconferentie draait. Ook bij de herdenkingsspeech, de toespraken op de begrafenissen, de speech bij de stille tocht, het bezoek aan de gewonden en het opvangcentrum communiceer je als burgemeester. Betrokkenen maken geen onderscheid in die verschillende vormen van communicatie. Als boegbeeld ben je alleen geloofwaardig als je consequent handelt op al die momenten die ertoe doen. Dat wordt door de buitenwereld scherp waargenomen en bepaalt uiteindelijk ook de "waarde" die aan de mededelingen tijdens de persconferenties wordt gehecht.'

Specifieke lessen
Belangrijke leermomenten bij deze vuurwerkramp bleken o.a.:

  • Heb aandacht voor de persconferenties. Zorg dat je de ‘lead’ hebt in de nieuwsbulletins. Wees duidelijk en zorg dat je datgene wat je zegt met overtuiging kan overdragen.
  • Draag het beeld uit dat je ‘er bent’ als burgemeester. Straal vertrouwen uit en wees jezelf.
  • Onderschat niet de impact van ‘complot-theorieën’.
  • Leg gemaakte afspraken goed vast.
  • Zorg ervoor dat ook je loco’s goed geoefend zijn.
  • Selecteer ook je gemeentesecretaris op crisisvaardigheid.
  • Onderschat niet de duur van het totale proces. Je blijft bijvoorbeeld nog lang beoordeeld worden op je handelen tijdens en direct na de ramp.
  • Let eens op je mensen bij kleine ‘crises’. Dit geeft vaak een goed beeld van hun crisisvaardigheden
  • Crisisbeheersing maakt deel uit van het vak.

Interview
Het complete interview met Jan Mans kunt u hier als pdf-document downloaden.

Het interview is ook verschenen in de bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink, Enschede, Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing (2007). Deze bundel (ISBN: 90-78228-02-8) is te bestellen à € 19,90 excl. verzendkosten via info@burgemeesters.nl.

Overige interviews
Meer interviews met burgemeesters en oud-burgemeesters zijn terug te vinden in dit overzicht.

U bent hier

<div></div>