Karel Loohuis (Stroomstoring 25-11-2005)

Samenvatting
Karel Loohuis is burgemeester van Haaksbergen. Hij beschrijft hoe een grote stroomstoring de gemeente dagenlang in zijn greep hield. Een verhaal over niet waargemaakte toezeggingen, frustraties maar ook over sociale verbondenheid en de steun die Loohuis vanuit de gemeenteraad ontving voor de manier waarop hij de crisis het hoofd bood.

Specifieke lessen
Een aantal specifieke lessen dat in dit interview aan bod komt:

  • Oefen niet alleen met het befaamde scenario over de giftige rookwolk, maar oefen ook de minder voor de hand liggende scenario's, zoals stroomstoringen.
  • Zelfredzaamheid en de onderlinge saamhorigheid bij calamiteiten als de stroomstoring is groot. Leg de focus op hulpbehoevenden en boeren, die het meest afhankelijk zijn van de stroom.
  • Wanneer je derden in het beleidsteam uitnodigt, zorg ervoor dat het ook iemand met zeggenschap is die in de eigen organisatie zaken kan afdwingen.Interview
Het complete interview met burgemeester Loohuis kunt u hier als pdf-document downloaden.

Het interview is ook verschenen in de bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink, Enschede, Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing (2007). Deze bundel (ISBN: 90-78228-02-8) is te bestellen à € 19,90 excl. verzendkosten via info@burgemeesters.nl.

Overige interviews
Meer interviews met burgemeesters en oud-burgemeesters zijn terug te vinden in dit overzicht.

U bent hier

<div></div>