Henk Kosmeijer (brand De Punt, 9 mei 2008)

Henk Kosmeijer is eerste loco-burgemeester in de gemeente Tynaarlo. Burgemeester Jan Rijpstra is in Zwitserland, wanneer in mei 2008 drie brandweermannen omkomen bij een grote brand in een loods in De Punt. Het NGB spreekt hem over het contact met de familie, de mediadruk en de onderzoeken die op de brand volgen.

Lessen die uit het interview naar voren komen:

  • Overweeg een eigen onderzoek. De ervaring leert dat de onderzoeken van Inspectie Openbare Orde en Veiligheid, Onderzoeksraad voor Veiligheid doorgaans een doorlooptijd hebben van enkele maanden tot een half jaar. Naar ons gevoel zou het te lang duren om de gemeenschap van Eelde zo lang in onzekerheid te houden over de manier waarop de brand zich had ontwikkeld.
  • Realiseer dat informatievoorziening in een klein dorp hard rondgaat, ook als de gemeente geen informatie vrijgeeft. "Drie lijkwagens waren op dat moment al bij Beuving het terrein opgereden. Dat zijn feitelijkheden waar je niet omheen kunt. Daarom hebben we toen besloten om alleen in algemene termen het schokkende nieuws te bevestigen dat drie brandweermannen waren omgekomen. Zonder verdere details bekend te maken."
  • Allereerst zijn we te lang afgegaan op de informatie uit het informele circuit die in het dorp rondging. Een echtgenote zou, zo was het verhaal, op de camping zitten. Daar is eerst gezocht. Pas toen bleek dat ze daar niet was, is op het huisadres gekeken. Ze bleek thuis te zijn gebleven nadat ze de geruchten had vernomen dat het helemaal mis was bij Beuving. Wij hebben daar onnodig veel tijd mee verdaan. Dat rekenen wij onszelf ook aan.
  • Een tweede les was het gegeven dat de brandweercommandant en politieman samen de gezinnen langsgingen en we niet alledrie de gezinnen met drie aparte koppels hebben ge├»nformeerd. Nu ontstond een volgtijdelijkheid, die achteraf gezien veel te lang heeft geduurd. Het derde en laatste gezin is veel te laat bezocht. Een volgende keer zouden we toch de politie als eerste laten gaan, met daarbij de aankondiging dat de brandweercommandant zo snel mogelijk volgt.

Verder lezen?
Klik door naar het interview met wethouder Kosmeijer. Lees hier andere crisisgerelateerde interviews met burgemeesters.

 

U bent hier

<div></div>