Interviews over crises

Het NGB heeft in de loop der jaren diverse burgemeesters geinterviewd over hun crisiservaringen. Deze zijn gepubliceerd in het Burgemeestersblad en de publicaties "Als dat maar goed gaat" (2005), "Als het dan toch gebeurt" (2007) en "Ingrijpende gebeurtenissen" (2013). De (oudere) interviews met burgemeesters, loco-burgemeesters en andere bestuurders zijn opgenomen in het archief onderaan deze pagina (chronologisch gerangschikt).

Interviews met getroffenen van crises
In het najaar 2008 publiceerden Impact en het NGB de publicatie 'Wereld van verschil' (door Marieke van der Post en Wouter Jong). In deze publicatie komen zowel getroffenen als professionals uit de wereld van crisisbeheersing aan het woord over hun ervaringen. In het Burgemeestersblad is in juni 2017 ook een interview opgenomen met een nabestaande van de Tripoli-ramp. Dat interview staat hier.

Interviews met hulpverleners
In december 2009 heeft Impact een interviewbundel uitgebracht waarin hulpverleners aan het woord komen over de impact van crises die zijzelf van nabij hebben meegemaakt. Deze bundel is uitgebracht onder de titel "Sterke schouders" (door Michel Dückers en Wouter Jong) en is te downloaden als PDF.

Interviews met officieren van justitie
Het Openbaar Ministerie heeft een interviewbundel uitgebracht waarin officieren spreken over crises, belicht vanuit de strafrechtketen. Deze bundel "Daar kan ik geen mededeling over doen" (door Roy Johannink en Wouter Jong) is te downloaden als PDF.

Interviews met locoburgemeesters
In samenwerking met de Wethoudersvereniging heeft het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in 2009 de publicatie "Loco voor de leeuwen" (door Wouter Jong en Roy Johannink) uitgebracht, waarin loco's vertellen over hun ervaringen met crises. In 2018 volgde een update met nieuwe interviews. Beide publicaties zijn als PDF te downloaden.

Archief van interviews

 

Een aantal van deze interviews is uitgegeven door het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing, een stichting die in 2007 is opgegaan in het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. De eerste bundel 'Als dat maar goed gaat, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink (2005).  Deze bundel (ISBN: 90-78228-01-6) is uitverkocht, maar is nog wel te downloaden. De tweede bundel 'Als het dan toch gebeurt, bestuurlijke ervaringen met crises' door Wouter Jong en Roy Johannink (2007). Deze bundel (ISBN: 90-78228-02-8) is te bestellen à € 19,90 excl. verzendkosten via info@burgemeesters.nl 
 

U bent hier

<div></div>