30/01 Innoveren in crisiscommunicatie

Vandaag was het NGB aanwezig op de "Dag van de Veiligheidsregio's". Deze dag wordt jaarlijks door het Blomberg Instituut georganiseerd. Het NGB is kennispartner van deze bijeenkomsten.

Deze keer stond de dag in het teken van innovatie. Vanuit het NGB draaide ik vanmiddag ook een sessie over 'innoveren in crisiscommunicatie'. Daarin poneerde ik onder meer de stelling dat de innovatie in dit vakgebied niet hoogdravend hoeft te zijn. Het gaat niet om grootse vergezichten of flitsende apps die het leven makkelijker maken. Hooguit zou er met techniek nog meer kunnen worden geinnoveerd op het gebied van 'burgerparticipatie'. Maar die innovatie is niet zaligmakend.

De werkelijke innovatie ligt mogelijk op een heel ander vlak. Dat betreft het 'beleven' van de essentie van het eigen vak. Als we kritisch kijken, beheersen we dan de 'crisiscommunicatie' tot in de finesses? Houden we de opgedane lessen voldoende vast? Hebben we na afloop wel eens met een betrokken burger gesproken om terug te horen hoe die de overheid heeft ervaren?  Weten we werkelijk wat de burger voelt en beleeft? Snappen we de perceptie?Kennen we ons netwerk en de communicatiedoelstellingen die de andere partijen die we in crises tegenkomen zoal hanteren? Vanuit welk communicatiekader vertrekt het OM, het waterschap of vervoerder als die met ons samen in een crisis zit? En weten we waar we de ervaringen moeten halen op de momenten die ertoe doen?

Ik pleitte ervoor om meer aandacht te schenken aan die kleine facetten van het vak. Klein, maar cruciaal. Wie vlieguren maakt en de tijd neemt om goed met een communicatiebril te kijken naar de crises die elke dag bij Hart van Nederland, NOS of RTL Nieuws langskomen, is ook in staat om de grote cases aan te kunnen. Daar ben ik van overtuigd. Misschien zit dààr de werkelijke innovatie. Wie het kleine niet eert, is de grote innovatie eigenlijk niet weerd.

30 januari 2014
NGB/Wouter Jong

 

naar vorige weblog over de financiele afspraken die in de nasleep van crises worden gemaakt

 

Verder lezen?
Lees hier ook de recente NGB-publicatie "Ingrijpende gebeurtenissen", met een inleiding die ook nadrukkelijk stilstaat bij 'crisiscommunicatie' als expertisegebied.

 

Kennis delen via twitter | crisisbeheersing | crisiscommunicatie | burgemeesters

 

 

U bent hier

<div></div>