30/10 Floating Party in Warmond

Wie zich het rapport van de commissie Cohen over ProjectX in Haren herinnert, is vast het volgende zinnetje bijgebleven: "waarom komen mensen naar een feestje dat er niet is?" Na een aantal vergeefse pogingen om her en der in het land nieuwe ProjectX feesten van de grond te krijgen, leek het de afgelopen jaren relatief rustig op dat vlak. Van de pogingen staat vooral Wijbosch (gemeente Schijndel) in mei 2014 nog voor de geest.

De gemeente Teylingen kreeg in augustus 2015 echter met een nieuwe variant te maken: een zogeheten "Floating Party" op het water bij Warmond. Voor zover dit onbekend in de oren klinkt: dat was juist de bedoeling van de gemeente. 

De Floating Party bestond uit de oproep om met boten, muziek en drank naar 'Het Joppe' in Warmond af te reizen en daar gezamenlijk te feesten. Wat extra complicaties met zich meebracht, omdat een grote menigte in boten op het water toch lastiger is te handhaven en te controleren dan een menigte op het vasteland. Recent heeft de burgemeester van Teylingen in de gemeenteraad verslag gedaan over de manier waarop het feest binnen de perken is gehouden. Het hele verslag is hier terug te lezen (klik door voor het bijbehorende noodbevel voor de Floating Party van de gemeente Teylingen).

De belangrijkste lessen uit deze crisis:

  • Het werkte door sleutelfiguren te benaderen en duidelijk het signaal af te geven dat het feest niet vergund was en de veiligheidsrisico’s erg hoog waren.
  • De organisator werd verantwoordelijk gesteld voor alle mogelijke gevolgen.
  • Het bestaande aanwijzingsbesluit ‘verboden drankgebruik’ APV Teylingen is uitgebreid met onder andere het eiland de Strengen en de Tengnagel, zodat hier 23 augustus op gehandhaafd kan worden.
  • Een noodbevel is in concept afgestemd met het Openbaar Ministerie en opgesteld als uiterste redmiddel.

 
Gezien het risico, de strategie om het klein te houden en het feit dat het evenement op de Facebook pagina niet heel erg ‘leefde’, is besloten om niet naar buiten te communiceren.

 

De situatie op de dag zelf
Op de dag zelf zijn de social media rondom het feest continue in de gaten gehouden. Boten van de provincie en reddingsdienst waren preventief aanwezig. Het openbaar vervoer is van tevoren op de hoogte gesteld en afgesproken signalen van toenemend publiek en dergelijke door te geven aan de politie. Hiernaast zijn alle mogelijk betrokken partners geïnformeerd, zoals de GHOR en gemeente Leiden. Ook zijn diverse sleutelfiguren benaderd, zoals verhuurders van boten en het Paviljoen Koudenhoorn. De politie heeft het illegale evenement kunnen voorkomen zonder dat de situatie uit de hand is gelopen. Rond het middaguur werd het steeds drukker op het water. De schippers en passagiers van vier grote boten met muziek en alcoholhoudende drank zijn aangesproken door de Boa, in aanwezigheid van de politie. Om te voorkomen dat de situatie niet meer beheersbaar kon blijven door de politie, heeft de burgemeester besloten om een noodbevel te activeren. Het noodbevel bleek nodig om de grote boten het gebied uit te krijgen. De rust was rond etenstijd teruggekeerd en het is gelukt gevaarlijke situaties te voorkomen. 

30 oktober 2015
Wouter Jong | NGB

 

Verder lezen?
Klik door voor het gemeentelijke verslag en klik door voor het noodbevel.


naar vorige weblog over een bijdrage aan een NVJ debat over sociale media bij crises

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>