11/09 Gezamenlijke communicatie vanuit de driehoek

Gisteren was de aftrap van een reeks van sessies waarmee het NGB en het OM de Veiligheidsregio's bezoeken. Met Nicolette Stoel van het OM Den Haag was ik dit keer te gast bij Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost, waar we met communicatiemedewerkers, ambtenaren crisisbeheersing en voorlichters van de politie stilstonden bij de communicatie door de driehoek.

Juist in crisissituaties speelt de driehoek vaak een belangrijke rol. Denk aan een zaak met een opgepakte zedenverdachte, een steekincident op een school of een ongeluk waarin dood door schuld niet wordt uitgesloten. Het zijn niet per definitie de GRIP3 of GRIP4 situaties. Er hoeft geen horde aan sirenes door de straat te rijden, als er toch maatschappelijke onrust op de loer ligt en er een gezamenlijk belang is om te communiceren.

In deze en de komende sessies staan we met name stil bij het gezamenlijke belang om vanuit de driehoek goed te communiceren. De ervaring leert dat de driehoek aan kracht wint, als de communicatie vanuit de gemeente en het OM op elkaar zijn afgestemd. In de discussie bleek dat dit wordt herkend.

Tegelijkertijd moet er soms een 'knop' om ten opzichte van reguliere crises. Waar communicatiemensen bij crises het credo 'open en transparant' hanteren, is dat in zaken met een strafrechtelijke component niet altijd mogelijk. De les die gisteren ter sprake kwam: Transparantie bij crises is goed, maar wees terughoudend als het privacy van verdachten betreft. Want tot aan de uiteindelijke rechtzaak weet je nooit zeker hoe de vork in de steel zit. Het is pijnlijk als we als overheid middenin de crisis te scheutig zijn geweest met details, als die later na de rechtzaak herroepen moeten worden. Als het al tot een rechtszaak komt en de zaak tegen de verdachten niet wordt geseponeerd.

Resumerend: vanuit de driehoek is er een gezamenlijk belang om samen op te trekken in de communicatie. Open waar het kan, maar zorgvuldig en terughoudend waar het moet. Waarvan akte.

11 september 2015
NGB/Wouter Jong

Tot slot: Verzoek voor een vergelijkbare sessie met communicatiemedewerkers van gemeente/politie/OM in Veiligheidsregioverband? Mail met info@burgemeesters.nl

 

Verder lezen?
naar vorige weblog over de lessen na orkaan Katrina.

​Lees hier de publicatie "Daar kan ik geen mededeling over doen" waarin Officieren van Justitie aan het woord komen over crises die zij van nabij meemaakten.

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>