Nieuwe oudste burgemeester

Fons Hertog is vanaf vandaag de oudste burgemeester in Nederland. De 69-jarige burgemeester van Huizen neemt het stokje over van Kees Veerhoek, burgemeester van Neder-Betuwe, die onlangs 70 jaar werd en nu stopt, omdat hij de maximum-leeftijd voor een burgemeester bereikt heeft.

In Nederland mag een burgemeester tot zijn 70e in functie blijven. Onlangs bereikte Kees Veerhoek die leeftijd en daarom eindigt per 1 april 2017 zijn benoeming.

Voor waarnemend burgemeesters geldt geen maximum-leeftijd. De oudste waarnemend burgemeester in Nederland is op dit moment Koos Karssen (72), maar zijn functie als waarnemend burgemeester van Waddinxveen eindigt zeer binnenkort. Dan is Gerrit Krol (71, Het Bildt) weer de oudste waarnemend burgemeester.

De jongste burgemeester in Nederland mag zich altijd de drager van de rode lantaarn noemen. Op dit moment is dat Ben Visser (35), burgemeester van Scherpenzeel. Het is traditie dat een nieuwe jongste burgemeester bij zijn installatie wordt toegesproken door de scheidend jongste collega en een echte rode lantaarn krijgt overhandigd. Dat gaat op 21 april in Winterswijk gebeuren als Ben Visser de Rode Lantaarn overdraagt aan Joris Bengevoord (32).

Voor de oudste burgemeester bestaat een dergelijke titel niet. Fons Hertog kan dus in alle rust zijn functie blijven uitoefenen en genieten van de eerbied die iemand van zijn leeftijd ten deel hoort te vallen. 

U bent hier

<div></div>