Nieuwe jongste burgemeester

Nederland krijgt een nieuwe jongste burgemeester. Het is Joris Bengeveld (32 jaar), nu fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Tilburg. De gemeenteraad van Winterswijk heeft hem zojuist voorgedragen als opvolger van Thijs van Beem, die binnenkort stopt als burgemeester. Op dit moment is Ben Visser (35 inmiddels), burgemeester van Scherpenzeel de drager van de Rode Lantaarn, de 'wisseltrofee' voor de jongste burgemeester.

Het is inmiddels traditie dat de 'scheidend' jongste burgemeester bij de installatievergadering van zijn opvolger de Rode Lantaarn overdraagt en een opdracht voor de nieuwe burgemeester formuleert. 

Historie van de Rode lantaan 
Voordat Ben Visser in 2013 de drager van de Rode Lantaarn werd, was Pieter Verhoeve (Oudewater) de jongste burgemeester van Nederland. Daarvoor was de Rode Lantaarn in handen van:
- Richard de Boer ( burgemeester van Simpelveld sinds 2011)
- Ryan Palmen (burgemeester van Hilvarenbeek sinds 2010)
- Mark Boumans (was burgemeester van Haren van 2007 tot 2011. Na een gedeputeerdeschap is hij sinds 2015 waarnemend burgemeester van Ommen)
- Roderick van de Mortel (burgemeester van Vught sinds 2007)
- Anton Ederveen (burgemeester van Valkenswaard sinds 2007)
- Gert-Jan Kats (werd burgemeester van Liesveld in 2004. Sinds 2010 burgemeester van Zuidplas)
- Arjen Gerritsen (burgemeester van achtereenvolgens Haren, De Bilt en Almelo).

In 2002 werd Arjen Gerritsen geïnstalleerd als burgemeester van Haren. Hij werd daarmee op dat moment de jongste burgemeester van Nederland. Bij zijn installatie werd Gerritsen toegesproken door Sander Schelberg, die destijds de jongste burgemeester van Nederland was. Bij die gelegenheid ontving Gerritsen de Rode lantaarn, die Schelberg gemaakt had om over te dragen aan de volgende jongste burgemeester. Schelberg was destijds burgemeester van Schermer, later Teylingen en nu Hengelo.

Joris Bengevoord
Joris Bengevoord is 32 jaar en geboren in Winterswijk. Hij woont in Tilburg en is sinds 2010 actief in de Tilburgse gemeentepolitiek, eerst als commissielid, daarna als raadslid. Sinds 2013 is hij fractievoorzitter van Groen Links in de gemeenteraad van Tilburg. In Tilburg is hij unaniem gekozen als voorzitter van een experimentele werkgroep, die samen met de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders, de ambtelijke organisatie én de stad werkt aan een agenda voor het Sociaal Domein. Daarnaast is de heer Bengevoord voorzitter van de Themacommissie Leefbaarheid in de gemeente Tilburg. Ook in het verleden heeft de heer Bengevoord diverse bestuursfuncties vervuld. Sinds 2010 is hij algemeen directeur van het familiepretpark De Waarbeek in Hengelo. De heer Bengevoord woont samen met de heer A.A.J.W. van Bavel. 

En de oudste?
De oudste burgemeester van Nederland is op dit moment Kees Veerhoek.  Hij is 69 jaar en nog tot 1 april 2017 burgemeester van Neder Betuwe.

U bent hier

<div></div>