Nieuwe burgemeester Madurodam

Nederland is sinds gisteren een bijzondere burgemeester rijker: Amélie Mijs (15), mag zich het komende jaar ‘burgervader’ van Madurodam noemen. Zij is daarmee de jongste én de enige gekozen burgemeester van Nederland.

Amélie volgt hiermee het voorbeeld van Prinses Beatrix: zij was vanaf de oprichting in 1952 de eerste burgemeester van Madurodam. Sinds haar aftreden in het kroningsjaar 1980 kiest Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester uit een selectie van middelbare scholieren uit regio Den Haag.

Na een spannende verkiezingsstrijd werd de burgemeester, samen met acht wethouders, door ambtsgenoot Pauline Krikke van de gemeente Den Haag geïnstalleerd. Naast de 65.000 inwonende Madurodammertjes was het aan de medewerkers van Madurodam om te kiezen wie van de negen scholieren deze kleinste stad van Nederland in het jaar 2017-2018 mag vertegenwoordigen. 

OmroepWest zond een interview met de kersverse burgemeester van Madurodam uit.

Op jonge leeftijd bestuurservaring opdoen
Leden van het college van B&W (leeftijd 15-18 jaar) krijgen de mogelijkheid om op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring op te doen. Ze vertegenwoordigen Madurodam tijdens officiële gelegenheden, en gaan onder andere op werkbezoek bij de burgemeester van Den Haag. Daarnaast hebben zij een belangrijke rol bij het Madurodam Kinderfonds. Deze stichting schenkt jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.000 euro aan goede doelen voor kinderen. Het college helpt in de beoordeling van de aanvragen die het Madurodam Kinderfonds jaarlijks ontvangt. Dit doen ze door een bezoek te brengen aan deze instanties en verslag uit te brengen aan het bestuur van het fonds. Sinds de oprichting doneerde Madurodam inmiddels bijna 33 miljoen euro aan goede doelen die kinderen helpen zelfvertrouwen, empathie en een beetje heldenmoed te ontwikkelen.

Bron: https://www.madurodam.nl/nl/nieuws/college-b-en-w-2017-2018

U bent hier

<div></div>