Lid vertrouwenscommissie Den Bosch opgepakt wegens lekken

De politie heeft dinsdag een lid van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Bosch opgepakt. Het gaat om Sjef van Creij, fractievoorzitter en raadslid namens de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’.

Nieuwe burgemeester
Het raadslid wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van een nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad. Daarover was grote ophef ontstaan, nadat het Brabants Dagblad veel details en onder meer de namen van sollicitanten had gepubliceerd.

Fractievoorzitters
Justitie besloot in juli de zaak nader te onderzoeken. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk had daarom verzocht. In de Bossche vertrouwenscommissie zaten alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad, waaronder Van Creij. Ze kozen uiteindelijk voor Jack Mikkers (VVD) als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Mikkers was de afgelopen jaren burgemeester van Veldhoven.

Tweede keus
Volgens het Brabants Dagblad was Mikkers tweede keus. De krant meldde op basis van ingewijden dat de vertrouwenscommissie eigenlijk Jan Hamming (PvdA) had willen voordragen, nu nog burgemeester in Heusden. Dat ging niet door, omdat hij ook met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad. Geen van de betrokkenen heeft de reconstructie van de krant bevestigd.

Slagveld
Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van ‘een waar slagveld'. Hij noemde die ‘een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren'. Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.

Het raadslid zit momenteel in beperkingen. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat. (Red./ANP)

U bent hier

<div></div>