Enschede krijgt Fred de Graaf als waarnemer

De Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten heeft Mr. G.J. (Fred) de Graaf benoemd tot waarnemend burgemeester van Enschede. De Graaf begint  op 2 januari 2015 met zijn werkzaamheden in Enschede. Hij neemt ook het voorzitterschap van de Regio Twente en de Veiligheidsregio Twente op zich totdat een nieuwe, vaste burgemeester van Enschede benoemd is.

Achtergrond
De Graaf (Roosendaal, 1950) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na diverse functies bij het ministerie van Binnenlandse Zaken werd hij in 1981 benoemd tot burgemeester van Leersum. Acht jaar later verruilde hij deze post voor het burgemeesterschap van Vught. In 1999 werd hij burgemeester van Apeldoorn. Hij was waarnemend burgemeester van Helvoirt, Udenhout, Bronckhorst en begin dit jaar in Amstelveen. Hij begon zijn politieke carrière in de gemeenteraad van Voorschoten. Sinds 2003 is De Graaf lid van de Eerste Kamer namens de VVD. Tussen 2011 en 2013 was hij voorzitter van de Eerste Kamer en daarmee van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal.

Vacature
Met de benoeming van Peter den Oudsten tot burgemeester van Groningen ontstaat in Enschede een vacature voor burgemeester. Om de stad in staat te stellen om naar een goede nieuwe burgemeester te zoeken en tegelijkertijd de continuïteit van het bestuur te waarborgen heeft de Commissaris van de Koning zich voorgenomen om voor de periode  tussen het vertrek van Den Oudsten en de aanstelling van een nieuw te benoemen burgemeester, een waarnemend burgemeester aan te stellen. Normaal gesproken duurt een dergelijke periode ongeveer driekwart jaar.

De Commissaris van de Koning heeft maandagavond in Enschede  met de fractievoorzitters uit de Enschedese gemeenteraad en met een vertegenwoordiging uit het college gesproken over de ontstane situatie. Daarbij heeft ze de raad in staat gesteld om haar wensen omtrent de aan te stellen waarnemer te uiten. Met deze wensen in het achterhoofd heeft de Commissaris de heer De Graaf verzocht om het waarnemend burgemeesterschap op zich te nemen.

 

U bent hier

<div></div>