De burgemeester: vriend of vijand van de rechtsstaat?

Vrij 21
juni

Tilburg University organiseert op vrijdag 21 juni 2019, in samenwerking met het vfonds, een symposium over de rol van de burgemeester in de democratische rechtsstaat (12:30-16:00, LocHal, Tilburg). Daarvoor bent u van harte uitgenodigd! Aanmelden kan hier.

Directe aanleiding is het verschijnen van de publicatie ‘De burgemeester als vriend of vijand van de rechtsstaat’, die kritisch reflecteert op het optreden van burgemeesters met betrekking tot de betogingsvrijheid, de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en de bevordering van de bestuurlijke integriteit.

Kernboodschap is dat het burgemeestersambt politiseert, dat het lokaal bestuur een deel van zijn zelfreinigend vermogen dreigt te verliezen en dat kernwaarden van de democratische rechtsstaat in het geding komen. De centrale vraag is hoe ambtsdragers en beleidsmakers daarop zouden moeten reageren, mede in het licht van de deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de burgemeester.

We zijn zeer vereerd met de komst van o.a. commissaris van de Koning Wim van de Donk, burgemeesters Henri Lenferink (Leiden), Astrid Nienhuis (Heemstede), Hans Beenakker (Tiel), Alex van Hedel (Brummen) en Jos Heijmans (Weert). Ook dragen Stavros Zouridis en Martijn Groenleer (Tilburg University) bij, evenals Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen), Ruth Prins (Universiteit Leiden) en Jessica Hoitink (Strategisch adviseur publieke sector). Zij gaan graag met elkaar en met u in gesprek over de rol en positie van de burgemeester in de democratische rechtsstaat.

 

Aanmelding via https://www.tilburguniversity.edu/nl/campus/academic-forum/de-burgemeester-vriend-vijand-van-de-rechtsstaat

 

U bent hier

<div></div>