Burgemeester Jan van Zanen winnaar Duidelijketaalprijs 2018

De Duidelijketaalprijs is een prijs die sinds 2009 wordt toegekend aan een bekende Nederlander die uitblinkt in taalvaardigheid binnen zijn of haar vakgebied. De categorie wordt door het publiek bepaald. Daarna doet het Taalcentrum-VU onderzoek. Dit jaar was de categorie: burgemeesters van de 25 grootste gemeenten van Nederland.

De genomineerden worden geanalyseerd op basis van een groot aantal taalcriteria, om te bepalen wie haar of zijn boodschap het duidelijkst weet over te brengen op een groot publiek. Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn de algemene bekendheid van de burgemeester, het aantal media-optredens (voor de analyseerbaarheid) en de eis van voldoende diversiteit.

Volgens de jury van taalkundigen, op initiatief van het Taalcentrum, spreekt burgemeester Jan van Zanen helder en concreet, verlevendigt zijn verhaal met humor en voorbeelden en structureert zijn uitleg uitstekend. De burgemeester vermijdt jargon, is niet dubbelzinnig en gebruikt geen onnodige omhaal van woorden. Hierdoor is zijn boodschap voor een groot publiek toegankelijk en begrijpelijk en daarmee een schoolvoorbeeld voor andere burgemeesters.

Op nummer twee eindigde Pauline Krikke (Den Haag), de derde plek is voor Paul Depla (Breda) en op de vierde plaats eindigde Ahmed Marcouch (Arnhem).

U bent hier

<div></div>