Burgemeester in de rol van toezichthouder

Datum: 
11 november 2015 (10.00-21.00 uur, inclusief diner)
Omschrijving: 

Hoe geeft u als toezichthouder invulling aan ‘good governance’?

Burgemeesters treden binnen hun nevenfuncties op als toezichthouder. In die functie kijkt u verder dan alleen financiële prestaties, jaarrekeningen en de begroting van de organisatie in kwestie. U ziet ook toe op het rendement van de besteding van publieke gelden en de maatschappelijke effecten die worden gerealiseerd. Integriteit, onafhankelijkheid en intuïtie zijn hierbij belangrijke kenmerken. Maar een commissariaat is geen een erebaantje: er wordt ook een inhoudelijke bijdrage aan de organisatie van u verwacht.

Wat?
In dit programma komen drie aspecten van het toezichthouderschap aan de orde. Allereerst komt de rol en verantwoordelijkheid van de toezichthouder aan bod. Vervolgens gaan we nader in op de relatie tussen de toezichthouder en het bestuur. In het laatste deel van het programma gaan we in op uw maatschappelijke verantwoordelijkheid en verantwoording. We staan stil bij de ‘good governance’ van de organisatie waarbij transparantie en integriteit een belangrijke rol spelen.

Hoe?
Op elk van de onderwerpen wordt een korte inleiding door een deskundige uit de praktijk gehouden. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden wordt de rol van de toezichthouder nader belicht. Hierbij komen de verschillende dilemma’s aan de orde waar u in uw rol van toezichthouder mee te maken kunt krijgen. Uw eigen casuïstiek vormt de rode draad van het programma, waardoor u direct met het geleerde aan de slag kunt in uw eigen praktijk.

Resultaat
·      U heeft uw inzicht vergroot in de rol die u als toezichthouder van een maatschappelijke onderneming vervult.
·      U heeft praktische handvatten voor de omgang met het bestuur van de organisatie waarop u toezicht houdt.
·      U bent op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van good governance van maatschappelijke ondernemingen en kunt deze kennis toepassen in uw eigen praktijk.

Praktisch
Begeleiding: drs. Rien Meijerink en gastsprekers
Maximum aantal deelnemers: 12

 

 

 

Opleidingsthema: 
Soort opleiding: 
Bestuurstijlen: 

U bent hier

<div></div>