Bijdrage NGB over MH17 aan vakblad Cogiscope

Cogiscope is een tijdschrift dat vier maal per jaar uitkomt. Het informeert over de psychosociale gevolgen van schokkende gebeurtenissen voor het psychosociale veld en geinteresseerden daarbuiten. In het nieuwste nummer staat een bijdrage over de rol van burgemeesters in de nasleep van MH17 en de afwegingen die daarbij worden gemaakt.

Het staat stil bij het collectief belang van de gemeenschap en het belang van individuele nabestaanden. De combinatie is soms een 'wankel evenwicht’, bijvoorbeeld als er verschillende verwachtingen zijn over herdenkingen en de rol van de gemeente in de praktische ondersteuning.

Zorgvuldigheid’ en ‘denken vanuit de betrokkenen’ lijken in dit soort situaties de steekwoorden te zijn. Tegelijkertijd is de betrokkenheid van de gemeente bijvoorbeeld geen carte blanche om alle kosten van een herdenking op zich te nemen. Daar bleek in sommige gevallen wel een misverstand over te bestaan. Dat een gemeente er wil zijn voor nabestaanden, moet geen automatisme zijn om tal van activiteiten op kosten van de gemeenschap te ontplooien. Maar waar nodig zijn gemeenten van harte bereid om nabestaanden te ondersteunen bij hetgeen op hen af kwam.

Het volledige artikel is hier te downloaden. 

 

16 december 2014
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
Bovenstaand artikel en andere artikelen uit Cogiscope zijn te lezen op de website Cogis.nl

naar vorige weblog over de ontsnapte cobra in Drimmelen.

 

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>