30/03 Loco voor de leeuwen

Vandaag ben ik te gast op een bijeenkomst van de Wethoudersvereniging. Daar praat ik over de rol van wethouders als zij burgemeesters moeten vervangen als loco. In het verleden hebben we samen met de Wethoudersvereniging een boekje uitgebracht, waarin diverse loco's aan het woord kwamen over hun ervaringen. Deze publicatie is hier te downloaden.

Wat geef ik ze zoal mee? Eigenlijk niet heel andere lessen dan de crisislessen die ik aan burgemeesters mee geef. Met dien verstande, dat ik me realiseer dat een burgemeester bewust voor de veiligheidsportefeuille heeft gekozen en een wethouder het er soms ongevraagd "bij krijgt". Dat betekent dat ik terughoudend ben met het gebruiken van afkortingen waar het vak van de crisisbeheersing vol van staat. Het LCMS, GRIP, GRIP-Rijk, ROT, BT, ACO, ICCB en MCCB vat ik kort samen met het credo: Weet wie je moet bellen en door wie je gebeld kan worden als je loco bent. Dan komt het wel goed. 

Want een loco wordt, als het goed is, ondersteund door het ambtelijk apparaat dat hem of haar de weg wijst in de crisis. Ik verwacht niet van locoburgemeesters dat ze op eigen gelegenheid alle bestuurlijke netwerkkaarten uit het hoofd kennen, noch dat zij het rampenplan uit het hoofd hebben geleerd. De rest van de organisatie neemt je dan - als het goed is - wel mee op sleeptouw. Dat is wel het minste waar een loco op mag vertrouwen.

Gisteren sprak ik bij een gemeente ook met een aantal wethouders. Daar kwamen ook hele praktische kant van het locoschap aan de orde. Zorg voor een oplader en een appel. Dan kom je de crisis wel door.

Waarvan akte.

Tot slot: ook loco's kunnen een beroep doen op het NGB voor de ondersteuning bij crises. Bereikbaar via 070 - 373 80 80. En de wethouders die zich toch iets meer willen verdiepen in de boeiende materie van de crisisbeheersing verwijs ik naar www.burgemeesters.nl/crisisbeheersing. Daar is de nodige kennis en kunde die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan verzameld.

30 maart 2016
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog met een verslag van een congres over crisiscommunicatie.

 

U bent hier

<div></div>