26/02 Zelfcorrigerend vermogen van Twitter

Recent is een artikel verschenen dat ik met co-auteur Michel Dückers schreef voor het wetenschappelijke tijdschrift Computers in Human Behavior. Het vermoeden dat er een tijdens crises een zelfcorrigerend vermogen van twitteraars bestaat, wordt in dat artikel bevestigd. In het artikel analyseren we de 58.931 tweets die zijn verstuurd op de avond van de gijzeling door Tarik Z. bij de NOS studio op 29 januari 2015.

Uit de twitter-analyse komen twee zaken naar voren:

  • Een echo-effect, wat betekent dat tweets met oud en achterhaald nieuws van Nu.nl nog steeds worden geretweet en blijven na-ijlen, ook als Nu.nl zelf inmiddels met een update van het nieuws is gekomen.
  • Daarnaast een zelfcorrigerende vermogen van twitter. Op de avond van de gijzeling ontstonden namelijk twee hardnekkige geruchten. Allereerst dat er ook bij het VRT nieuws iets vergelijkbaars gaande was. Daarnaast werd later op de avond beweerd dat de ouders van de dader zouden zijn omgekomen bij de MH17 ramp. Twitteraars wisten deze twee geruchten te ontkrachten, door de geruchten online en in gezamenlijkheid te fact-checken.

 

Het volledige artikel is (vanwege copyright afspraken) tot 8 april a.s. gratis te downloaden via onderstaande link:

http://authors.elsevier.com/a/1SZZ2_G-sF-jU4

26 februari 2016
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog met een recensie over het boek "GRIP op crisis".

 

U bent hier

<div></div>