21/11 Congres onveiligheidsgevoelens aanpakken (Utrecht)

Din 21
november

Wanneer: Dinsdag 21 november 2017
Tijd:12:30 – 17:00 uur 
Waar: Winkel van Sinkel, Utrecht
Aanmelden: U kunt zich vanaf nu hier aanmelden
Kosten: Geen

Black box
Onveiligheidsgevoelens zijn voor veel professionals en bestuurders een black box. Tegelijkertijd is de invloed van dit fenomeen op onze samenleving niet te miskennen. Het onbestemde gevoel van onbehagen in de Nederlandse samenleving heeft een sterke invloed op het veiligheidsbeleid van de overheid. De vraag is echter of dit beleid het onveiligheidsgevoel ook echt tegengaat.

Onderzoek in vijftien buurten
Onderzoeker en hoofddocent Integrale Veiligheid Remco Spithoven is de black box van onveiligheidsgevoelens ingedoken. Samen met Bureau Regionale Veiligheidsstrategie, Veiligheidsalliantie Rotterdam en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft hij onderzoek gedaan op buurtniveau. De onderzoekers zijn in vijftien buurten, waar de gemeten onveiligheidsgevoelens significant waren gestegen, de diepte ingegaan door bij buurtbewoners het verhaal achter de cijfers op te halen. De uitkomsten van het onderzoek zijn verrassend en leiden tot concrete aanbevelingen en beleidsadviezen waar veiligheidsprofessionals echt iets aan hebben.

Congres op 21 november
De uitkomsten van het onderzoek delen we graag met u tijdens het congres onveiligheidsgevoelens aanpakken. Het congres wordt wetenschappelijk ingeleid door Hans Boutelier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid en Veerkracht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Koos Janssen, burgemeester van Zeist en voorzitter van de VNG-werkgroep Democratie en Bestuur, neemt u vervolgens mee in het informatiegestuurd aanpakken van onveiligheid. Remco Spithoven vertelt u meer over de onderzoeksresultaten, waarna u in groepen uiteen gaat om meer te weten te komen over (I) strategische keuzes bij het aanpakken van onveiligheidsgevoelens, (II) de ins-en-outs van de gehanteerde werkwijze en (III) inspiratie voor specifieke interventies. Na het congres weet u wanneer aanpakken vereist is en wat u kunt doen om de veiligheidsbeleving van buurtbewoners te stabiliseren.

Bent u erbij?
Het congres onveiligheidsgevoelens aanpakken is op dinsdag 21 november in de Winkel van Sinkel (Oudegracht 158) in Utrecht. Het congres begint rond 12.30 uur met een inlooplunch en het programma eindigt om 17.00 uur met een netwerkborrel. Een volledig en uitgewerkt programma van het congres volgt binnenkort. U kunt zich echter nu al inschrijven. Het congres is bedoeld voor veiligheidsprofessionals. Uiteraard is uw burgemeester ook van harte welkom. Bent u erbij? Meldt u zich dan direct aan

U bent hier

<div></div>