18/05 Adviseur en geadviseerde

De adviesrol die ik heb, vervul ik grotendeels achter de schermen. De buitenwereld hoeft niet te weten of de burgemeester de crisis op eigen gelegenheid oplost, zijn schoonmoeder heeft gebeld of het Genootschap om advies heeft gevraagd. De burgemeester wikt en weegt op zijn burgemeesterskamer en doet, als puntje bij paaltje komt, wat hem goeddunkt. Hij mag schitteren met mijn advies of het terzijde schuiven. Even goede vrienden. Het is part of the deal.

Ik zie om mij heen dat adviseurs daar verschillend mee omgaan. Adviseurs die nukkig worden, omdat het bestuur ‘rechtsaf’ gaat, terwijl het advies om ‘linksaf’ schreeuwt.

Wat helpt is om je te realiseren dat een bestuurder meer op zijn bordje heeft dan het advies van die ene adviseur. In die zin heeft de Burgemeestersgame, waarin de dilemma’s van burgemeesters worden nagespeeld, dat inzicht mooi vormgegeven. De burgemeester wordt vanuit verschillende kolommen geadviseerd, met soms tegenstrijdige adviezen. Het is aan de bestuurder, gekozen of benoemd, om uiteindelijk de knoop door te hakken.

In mijn eigen praktijk maakte ik een dergelijk dilemma mee in het crisisteam in Haren, toen daar het ProjectX op zijn hoogtepunt kwam. Vanuit communicatie werd geadviseerd om de buitenwereld te informeren dat het niet meer gezellig was in Haren en mensen te verzoeken vooral thuis te blijven. De politie reageerde daarop vanuit haar kolom: “Als iedereen thuis moet blijven, is dat voor de laatste hooligan wel het signaal dat het toch de moeite is om te komen”.

Voor allebei de argumenten is wat te zeggen. Als adviseur bepleit ik mijn advies, maar als de burgemeester een andere keuze maak, tant pis. Zelfs de reden waaróm de voorzitter van een crisisteam voor een bepaalde optie kiest is eigenlijk irrelevant. Of het zijn eigen reputatie, politieke afwegingen, maatschappelijke belangen of miljoenenclaims zijn, het is mij om het even. Een besluit waar je het niet mee eens bent, maakt iets nog niet per definitie tot een dom besluit. Waarschijnlijk geeft het vooral aan dat je als adviseur onvoldoende overtuigingskracht had in het team.

Als je daar als adviseur niet mee om kunt gaan, dan rest er maar één ding: ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk zelf op de stoel van de beslisser komt te zitten. De vacatures kunt u hier vinden.

18 mei 2016
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog over recente lessen rond terroristische aanslagen.

 

U bent hier

<div></div>