17/01 Knuffelprotocol

Vorige week kwam in het nieuws dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de gemeente Hilversum had gevraagd om te beschrijven hoe ze omging met de knuffels bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Het is de kazerne waar de slachtoffers van de MH17-ramp worden geidentificeerd. In de media kwam dit naar voren als het "knuffelprotocol". In diverse media werden gemeenten als Alphen aan den Rijn, Apeldoorn en Haaksbergen bevraagd hoe zij met de knuffels op de plek van de ramp waren omgegaan.

Het is goed om ervaringen vast te leggen. Maar de behoefte aan een "knuffelprotocol" lijkt me ook in gemeenteland niet groot. Elke keer zal het een kwestie van maatwerk zijn. Oud-burgemeester Fränzel vertelde al in 2007 over zijn ervaringen met de knuffels na de moord op Jesse Dingemans in Hoogerheide. "Alle spontane bloemen, herdenkingsbrieven en beertjes rondom het gemeentehuis en de school werden een week na de begrafenis opgehaald door Openbare Werken. De beertjes waren drijfnat geworden. In tijden van crises is het hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Een houtbedrijf bood spontaan aan om de grote verwarmingsinstallatie te gebruiken om de beertjes te drogen." (zie interview) In Enschede zijn foto's gemaakt en werden de tekeningen opgenomen in een boekje met de titel Enschede huilt (zie bericht van gemeentelijke website). In Apeldoorn werd in het gemeentehuis een tentoonstelling gehouden waar de brieven, kaarten en beertjes te zien waren (zie item). 

Vanuit het NGB geven we doorgaans mee om ook foto's te maken van de plek van een 'bloemenmonument', zodat het ook voor nabestaanden is vastgelegd hoe de plek eruit zag. Beertjes worden soms overgebracht naar nabestaanden, worden opgeslagen of in overleg ook wel eens geschonken aan weeshuizen in het buitenland. Een protocol suggereert dat er één beste manier is om met dit soort situaties om te gaan. Zolang het maar zorgvuldig gebeurt en in goed overleg plaatsvindt is het eigenlijk altijd goed.

17 januari 2015
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
naar vorige weblog over een artikel over de vergoeding van de kosten van de stroomstoring in de Bommelerwaard

 

 

 

 

U bent hier

<div></div>