16/11 Aanslagen in Parijs

Over de verschrikkelijke aanslagen die afgelopen vrijdag in Parijs plaatsvonden is reeds het nodige geschreven. Op deze plek licht ik er één punt uit, die relevantie heeft voor een onderdeel van de crisisbeheersing. En dat is de 'duiding' door de autoriteiten. Het gaat om de veronderstelling dat de autoriteiten in een crisis zo snel mogelijk de situatie zouden moeten 'duiden'. In de herziene versie "Bevolkingszorg op Orde 2.0" staat het als volgt omschreven:

"Binnen een uur komt de gemeente of burgemeester (het boegbeeld ‘het gezicht van de overheid’) met een proportionele reactie, die rekening houdt met de lokale impact en de vragen die onder de bevolking leven en afhankelijk van de situatie burgers op roept tot (zelf)redzaamheid."

In Parijs duidde president Hollande de situatie niet binnen een uur. In mijn optiek is dat niet erg. In de extra journaals die 's avonds waren ingelast werd duidelijk dat de overheid nog steeds met man en macht bezig was om de situatie onder controle te krijgen. De overmacht aan zwaailichten en sirenes communiceert óók. Een statement op dat tijdstip zou eerder suggereren dat de overheid de verkeerde prioriteiten stelt dan dat het mensen een hart onder de riem steekt.

 

 

 

 

 

 

Toen de situatie min of meer gestabiliseerd was, verscheen Hollande rond 0.00u op televisie met een eerste reactie. In mijn optiek was dit tijdig en proportioneel. Het credo dat er bij crises binnen een uur geduid móet worden, heeft meer weg van een dogma dan de wens om proportioneel te reageren op de emoties die een crisis in een specifieke situatie losmaakt. First things first, als het ware.


16 november 2015
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog over de evaluatie van een floating party in Warmond. 

 

U bent hier

<div></div>