01/12 Bundel over omgevingsanalyse

Een brandweerauto in de straat. Een rookwolk boven de stad. Een rood‐wit lint op het plein. Wat is er aan de hand? Dat is de eerste vraag die mensen stellen in roerige tijden. In deze bundel geven we houvast hoe we antwoord kunnen geven op die vraag. Door de luiken open te gooien en de buitenwereld naar binnen te halen, verneemt het crisisteam de vragen die er leven, de zorgen die mensen hebben en de emoties die daarmee gepaard gaan. Dit proces, waarin de omgeving wordt gescand, heet 'omgevingsanalyse'. Daarna kan de communicatiediscipline aan de slag met het formuleren van antwoorden, om vervolgens op de juiste toon te reageren.  

In deze bundel komen alle verschillende aspecten van de 'omgevingsanalyse' aan bod. Het idee voor de bundel kwam voort uit de Leergang Omgevingsanalyse, die V&R (www.v-r.nl) sinds 2015 verzorgt. Een aantal van de auteurs is ook als (gast)docent aan deze leergang verbonden. De eindredactie was in handen van Anne-Marie van het Erve.

Elk van de auteurs richt zich op zijn of haar specialisme binnen de omgevingsanalyse. Van de omgevingsanalyse in de online wereld tot de waardevolle betekenis van de omgevingsanalyse in de nafase. De hoofdstukken zijn geschreven door Tim Van Achte (PM), Dianne Deurloo (V&R), Anne‐Marie van het Erve en Frank Vergeer (Inconnect), Wouter Jong (NGB), Niels Loeffen, Tim Reefman (HowAboutYou), Frank Regtvoort (Novis Competence Center) en Ina Strating (Communicatiezorg). Daarnaast hebben Madelon Noordover, Anja Boogaard, Irene Franken, Johan de Vogel en Eric Seugling een belangrijke bijdrage geleverd aan dit boek.

De bundel is hier gratis te downloaden.

1 december 2015
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog over de aanslagen in Parijs. 

 

U bent hier

<div></div>