01/09 Tien jaar na Katrina

Tien jaar geleden vond de grote overstroming in New Orleans plaats, nadat orkaan Katrina over de stad was gegaan en de dijken waren doorgebroken. In Nederland leidde dit in 2008/2009 tot de Taskforce Management Overstromingen, die Nederland moest voorbereiden op de ergst denkbare overstromingsscenario's.

In het kader van TMO schreef ik mee aan een handreiking over crisiscommunicatie bij hoogwatersituaties. Daarin grepen we ook terug op ervaringen uit 1993 en 1995, toen het water in de Maas, Rijn, Waal en IJssel schrikbarend hoog stond. Wat ons in 2008 opviel: de snelheid waarmee de oude lessen alweer waren weggezakt.

Voor wie zich voorbereidt op overstromingen beveel ik de handreiking nog steeds van harte aan. Wellicht zijn her en der de adviezen wat achterhaald door de opkomst van sociale media. Tegelijkertijd blijven de sociologische principes van een groep mensen die moeten worden geevacueerd waarschijnlijk redelijk constant door de jaren heen. Dus pak vooral de oude leidraad erbij, schrap wat achterhaald is, maar houd de oude, waardevolle lessen uit 1993, 1995 en Katrina vooral vast.

1 september 2015
NGB/Wouter Jong

Verder lezen?
naar vorige weblog over de de rol van OM bij brugongeluk Alphen aan den Rijn

 

 

 

U bent hier

<div></div>