01/01 Echo-effect bij crises

Binnenkort komt in het tijdschrift Computers in Human Behavior een artikel dat ik met Michel Dückers schreef over Twitter tijdens crises. De kern van het artikel bestaat uit een analyse van de ca 59.000 tweets die zijn verstuurd op de avond dat Tarik Z. zijn gijzeling pleegde bij de NOS op 29 januari 2015.

Een van de bevindingen is het zogeheten echo-effect. Het lijkt een beetje op het na-ijl effect waar ik in 2010 over blogde. Het komt erop neer dat mensen oud nieuws blijven retweeten, ook als er inmiddels een update is met "nieuw nieuws". Het oude, achterhaalde nieuws, wordt dan door een deel van de twitteraars nog steeds gedeeld. 

Een voorbeeld: eerst komt de gemeente naar buiten met het nieuws dat twee gewapende mannen in het centrum rondlopen. Als kort daarop een tweet volgt dat de mannen zijn overmeesterd, is het niet handig wanneer mensen het oude nieuws blijven rondtwitteren. Dat voedt immers onnodig de angst, omdat het gevaar inmiddels geweken is.

De oplossing is overigens vrij simpel. De techniek binnen twitter werkt zo dat een retweet wegvalt, als de bron (in dit voorbeeld de twitterende gemeente) de originele tweet weghaalt. Het kan daarom verstandig zijn om bij een update de oude tweet te verwijderen en daarna de update te plaatsen. Dat maakt de kans dat het oude nieuws blijft rondzingen aanmerkelijk kleiner.  

1 januari 2016
Wouter Jong | NGB

 

naar vorige weblog over analisten en adviseurs bij het uitvoeren van de omgevingsanalyse. 

 

U bent hier

<div></div>