Begin 2017 heeft het NGB een zakboek uitgebracht over de openbare orde en veiligheid (OOV) bevoegdheden van burgemeesters. Deze publicatie geeft de burgemeester, de locoburgemeester en zijn ambtelijke ondersteuning een beknopt en praktisch overzicht van de actuele bevoegdheden op het gebied van de openbare orde en veiligheid. De bevoegdheden zijn voorzien van casuïstiek, zodat de werking ervan in de praktijk helder wordt.
Het Zakboek openbare orde en veiligheid (2021) is hier te downloaden.
Voor een overzicht van partijen die zich met crises en openbare ordevraagstukken bezighouden, klik door naar het overzicht met Crisispartners. Hieronder zijn achtergronden, toelichtingen en jurisprudentie over de openbare ordevraagstukken van burgemeesters terug te vinden.1
Naast het handzame zakboek is ook een uitgebreid rapport beschikbaar, waarin onder de vlag van het WODC de openbare orde bevoegdheden van burgemeesters tegen het licht zijn gehouden. Dit rapport "Orde in de openbare orde" is hier te downloaden.
Huidige bevoegdheden
De huidige bevoegdheden zijn te onderscheiden in algemene bevoegdheden en noodbevoegdheden enerzijds en specifieke bevoegdheden anderzijds. De algemene bevoegdheden vloeien voort uit de Gemeentewet (denk aan de lichte bevelsbevoegdheid, noodverordening en noodbevel). De specifieke bevoegdheden vloeien voort uit specifieke wetten, zoals bijvoorbeeld het tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld en het sluiten van drugspanden op basis van artikel 13b Opiumwet. Voor een deel van de specifieke bevoegdheden geldt dat de burgemeester verplicht is tot samenspraak en/of samenwerking met het Openbaar Ministerie (bijv. preventief fouilleren obv artikel 141b Gemeentewet en cameratoezicht obv artikel 151c Gemeentewet).
Daarnaast zijn Politiewet, de Wet Veiligheidregio's en de Algemene Plaatselijke Verordening bronnen voor wetgeving op het gebied van de openbare orde en veiligheid.
Interactie met functionele ketens
Voor het inzicht in de interactie tussen de bevoegdheden van de algemene kolom en de functionele kolommen (bijvoorbeeld bij chemische- of drinkwater incidenten, infectieziekten, sociale drama's en sociaal domein en veiligheid) Klik hier voor de verschillende mindmaps.
Toelichting per wetsartikel:
Algemene bevoegdheden en noodbevoegdheden
Specifieke bevoegdheden
Overigen
Wetgeving in aantocht
De bevoegdheden van de burgemeester zijn geen statisch gegeven. De burgemeester is belast met de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Om die verantwoordelijkheid waar te kunnen maken, staan hem tal van bevoegdheden ter beschikking. Maatschappelijke omstandigheden wijzigen, jurisprudentie vormt zich en met regelmaat verandert de wetgeving. Waar mogelijk zullen wijzigingen in de wetgeving worden bijgewerkt op deze website. Op korte termijn gaat het om:
- Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
_______
1 Bij de totstandkoming van deze website is getracht om zo nauwkeurig en zorgvuldig mogelijk de verschillende facetten van de regelgeving aan bod te laten komen. De teksten zijn als toelichting bedoeld voor de beroepsgroep. Aan de teksten kunnen op geen enkele wijze geen rechten worden ontleend.
<div></div>