Als het op communiceren aankomt

Als het op communiceren aankomtHet NGB ondersteunt burgemeesters bij crises. Gedurende de afgelopen anderhalf jaar zijn daar de nodige lessen geleerd. Op veler verzoek heeft het NGB de belangrijkste lessen op het gebied van crisiscommunicatie geordend.

Crisiscommunicatielessen
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft een nieuw boek geschreven, waarin de crisiscommunicatielessen van collega's centraal staan. In samenwerking met Frank Regtvoort en Hans Siepel, auteurs van het boek Risico- & crisis communicatie; succesfactor in crisissituaties is een nieuwe en actuele visie op crisiscommunicatie geschreven, die is gebaseerd op recente ervaringen van burgemeesters in het land.

Drieslag in communicatiestrategie
Het boek start met de veranderende samenleving en de betekenis die deze verandering heeft voor (loco)burgemeesters als vertegenwoordigers van de overheid. Zaten burgers vroeger op de poef naar de spreekwoordelijke zwartwit-televisie te kijken naar de rampenzender, nu is de overheid slechts een van de vele bronnen die bij een crises worden geraadpleegd. Om met deze veranderende omgeving om te gaan, komt in het boek 'Als het op communiceren aankomt' een drieslag aan de orde. Het is een drieslag die een burgemeester bij grote en kleine crises als handvat voor de communicatiestrategie kan gebruiken. Ongeacht of hij te maken heeft met een grote fabrieksbrand of zwaar ongeval, een familiedrama of een zedendelinquent.

De drieslag bestaat uit:

  1. betekenisgeving (het 'duiden van een situatie')
  2. informatieverschaffing (het geven van informatie, bevestigen van nieuws dat klopt en ontkrachten van geruchten)
  3. schadebeperking (het bieden van handelingsperspectief om bij de eigen inwoners schade te voorkomen)

Al met al geeft het boek een actuele kijk op crisiscommunicatie binnen de overheid, gebaseerd op recente ervaringen van burgemeesters en loco's in het land.

 

Downloaden?
Al met al is het boek leerzaam, niet alleen voor burgemeesters, maar ook voor de voorlichter, gemeentesecretaris, loco-burgemeester en AOV-ers die bij de crisis betrokken zijn. Klik hier om het boek 'Als het op communiceren aankomt' te downloaden als PDF.

Verder lezen?
Klik voor meer informatie over bestuurlijke ervaringen met crises door naar het dossier Crisisbeheersing of de weblog.

U bent hier

<div></div>