Nieuwe jongste burgemeester van Nederland

Nederland krijgt een nieuwe jongste burgemeester. Het is Ben Visser (31 jaar), nu voor de ChristenUnie wethouder in Urk. De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft hem Gisteren voorgedragen als opvolger van Hans Colijn, die na de zomer met pensioen gaat. Op dit moment is Pieter Verhoeve (ook 31, maar drie maanden ouder), burgemeester van Oudewater de drager van de Rode lantaarn, de 'wisseltrofee' voor de jongste burgemeester.

Het is inmiddels traditie dat de 'scheidend' jongste burgemeester bij de installatievergadering van zijn opvolger de Rode lantaarn overdraagt en een opdracht voor de nieuwe burgemeester formuleert. Verhoeve heeft via Twitter al aangekondigd dat hij de Rode Lantaarn graag naar Scherpenzeel brengt. 

Historie van de Rode lantaan
Voordat Pieter Verhoeve op 27 juni 2012 de drager van de Rode Lantaarn werd, was Richard de Boer (burgemeester van Simpelveld) enige tijd de jongste. Hij nam op 1 december 2011de Rode lantaarn over van Ryan Palmen, die in 2010 burgemeester van Hilvarenbeek werd. Destijds nam Palmen de troffee over van Mark Boumans, die in 2007 burgemeester van Haren werd. Boumans is inmiddels gedeputeerde in de provincie Groningen. Eerder in 2007 werd Roderick van de Mortel de jongste burgemeester van Nederland.

In 2002 werd Arjen Gerritsen (nu burgemeester van De Bilt) geïnstalleerd als burgemeester van Haren. Hij werd daarmee op dat moment de jongste burgemeester van Nederland. Bij zijn installatie werd Gerritsen toegesproken door Sander Schelberg, die destijds de jongste burgemeester van Nederland was. Bij die gelegenheid ontving Gerritsen de Rode lantaarn, die Schelberg gemaakt had om over te dragen aan de volgende jongste burgemeester. Schelberg was destijds burgemeester van Schermer en nu van Teylingen.

In december 2004 gaf Arjen Gerritsen de Rode lantaarn door aan Gert-Jan Kats, burgemeester van Liesveld. In de korte periode van 19 maart tot 2 april 2007 was burgemeester Ederveen van Valkenswaard de jongste burgemeester. Hij werd al snel ingehaald door Roderick van de Mortel die op 2 april 2007 de rode lantaarn ontving.

Ben Visser
De heer B. (Ben) Visser (4 oktober 1981) woont op Urk. Visser is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is lid van de ChristenUnie. Sinds 2010 is hij wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Urk. Hij is daarbij verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op het gebied van economie, visserij, havenbedrijf, toerisme, cultuur en ict. De heer Visser studeerde van 2002 tot 2007 international business & languages aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Tijdens deze studie is hij begonnen als zelfstandig consultant bij Visser Consultancy, Visser Con bv. Consultancy gericht op strategie, communicatie, bedrijfskunde, lobby, sales en pr.
Aansluitend aan zijn studie is hij als sales manager en medeoprichter actief geworden in Ekofisch Group bv., waarbij hij zich vooral heeft gericht op de ontwikkeling en introductie van een nieuw internationaal duurzaam marktconcept in de Noordzeevisserij. De heer Visser was in de jaren 2007 tot 2010 lid van de ChristenUnie-fractie in de gemeente Urk.

En de oudste?
De oudtse burgemeeste van Nederland is op dit moment Koos Karssen.  Hij is pas 68 jaar en al 10 jaar burgemeester van Maassluis.

U bent hier

<div></div>